ArtDynamisk

Huggorm - Vipera berus berus

Huggorm - Vipera berus berus. © Bjørn Ormstad

Huggorm

Vipera berus berus

Verdensdel: Europa

Engelsk navn: Common European adder

Familie: Viperidae

Gruppe: Solenoglyph

Beskrivelse

Huggormen er en av de tre slangene vi har i Norge, de to andre er slettsnok og buorm. Huggormen er den eneste som er farlig. 


Fargene til huggormen varierer veldig, fra brunt, grått, blått, beige, hvit, grønn, rødlig og svart. Melanistiske individer (svarte) forekommer ofte hos huggormen. 


Den har en svart sikksakkstripe langs ryggen, men denne er ikke synlig hos de melanistiske individene. Den har en mørk stripe som kommer fra øyet og strekker seg bakover mot nakken, der den fortsetter som flekker nedover mot halen. Pupillen er vertikal. 


Den er svært defensiv, og hveser høylydt dersom en kommer for nær. De vil likevel alltid prøve å komme seg i sikkerhet før den angriper. 


Det sies at unge individer er mer giftige enn de voksne, men dette er bare en myte. Det som faktisk skjer er at unge individer er mer uerfarne, derfor og gir all giften i ett bitt. De voksne gir heller litt og litt. De unge har mindre mengde gift enn de voksne. Voksne kan også gi noe som heter tørrbitt, det vil si at de biter, men ikke gir gift.

Utbredelse

Fra Storbritannia og østover helt til nærheten av Japan. Finnes over mesteparten av Europa. I Norge finnes den så langt nord som Rana.

Habitat

Kan finnes i åpen skog, lyngheier, bakker og sletter, svaberg, steingjerder og steinurer. Den liker solskinn, og soler seg ofte tidlig på morgenen slik at den opparbeider seg god varme så den kan jakte. 

Størrelse

Gjennomsnittlig lengde er 40 til 60 cm, men større individer på over en meter er også observert.

Reproduksjon

Føder levende unger, 4 til 20 av gangen.

Farlig for oss

Farlig, men det har ikke vært dødsfall i Norge på veldig mange år. Den er mer farlig for de som lider av allergier. Bitt kan gi hevelser og smerter. I ekstreme tilfeller forkommer også kramper, sykehus bør oppsøkes.

Aktivitet

Dagaktiv.

Føde

Mindre pattedyr og øgler. Kan også spise frosker og fugler.
Share by: