Borneo gropeviper - Craspedocephalus borneensis. © Bjørn Ormstad
Verdensdel: Asia
Engelsk navn: Bornean pit viper
Familie: Viperidae
Gruppe: Solenoglyph
Dette er en relativt liten, men kraftig viper på under en meter. Den har det brede hodet og den smale nakken som er så typisk for viperene. Hodet er relativt flatt, med avrundet snute.
Halen er kort og har en gul tupp. Denne tuppen bruker den til å tiltrekke øgler og andre insektspisende dyr. Den ligger gjemt under bladverket, gjerne rundt forgreninger på trærne, og vrikker på haletuppen så den ligner en larve. Når øglene kommer for å spise larven, blir de i stedet tatt i bakholdsangrep av viperen.
Denne slangen er den eneste brune viperen på Borneo. Den er brungrå med store, firkantede, mørkebrune og lysebrune flekker som ligger annenhver gang og skilles ved midten av ryggen.
Flekkene blir mer utydelige og ender opp i en lysere gråbrunfarge lenger ned på sidene. Magen er rødbrun.
Siden disse slangene i hovedsak finnes i området rundt Kinabalu, har de fått navnet sitt derfra.
Den har kjølformede skjell. Dette er en svært sjelden slange som kun få har sett, og det eksisterer svært lite informasjon om den. Det finnes ingen underarter.
Finnes kun på Borneo, både Indonesisk, Brunei og Malaysisk del. Kan muligens også finnes på andre nærliggende øyer. Denne jeg fanget, fant jeg ved Gomantong hulene i Kinabatangan, tilhørende Sandakan.
Trives best ved skogbunn og lavliggende unge trær og busker i regnskogen. Ligger ofte gjemt under bladverk, brunfargen gjør den vanskelig å skille fra greiner og annen vegetasjon.