Hvithodet feaviper - Azemiops kharini. © Nguyen-Thien-Tu
Verdensdel: Asia
Engelsk navn: White-headed Fea viper
Familie: Viperidae
Gruppe: Solenoglyph
Denne slangen har i lengre tid blitt forvekslet med den opprinnelige feaviperen (Azemiops feae), og ble ikke før i 2013 kategorisert som en egen art. Navnet Fea har de fått etter den italienske zoologen og naturalisten Leonardo Fea (1852-1903).
Den hvithodede feaviperen (Azemiops kharini) ble på latin oppkalt etter den russiske zoologen Vladimir Emelyanovich Kharin (1957-2013), men først etter å ha blitt kalt Azemiops albocephala. Da det ble kjent at Kharin var død, endret de navnet av respekt for den avdøde.
Slekten Azemiops har bare to arter og skal visstnok være den mest primitive av alle huggormene. Den er lett gjenkjennelig ved sitt hvite hode. Den skiller seg godt ut fra de andre artene i huggormfamilien ved at hodet er ellipseformet i stedet for den vanlige triangelformen. Den har også store hodeskjell, og glatte skjell. Den skiller seg faktisk såpass ut at den ved flere anledninger har blitt forvekslet med snokefamilien og giftsnokfamilien.
Kroppsfargen er glinsende blågrå til svart, av og til med et lilla skjær, med tverrgående rosa, oransje eller rødlige bånd som er to til tre skjell brede. Disse båndene kommer opp fra sidene og møtes vanligvis midt på ryggen, men det finnes unntak.
Vietnam i fjellene Cao Bang, Lang Son, Tam Dao og Vinh Phuc. Det østlige Kina, østlige Yunnan, Guangxi, Guizhou, østlige Sichuan, Fujian, Zhejiang, Jiangxi og Shaanxi. Disse to artene lever på hver sin side av den røde elv, Sông Hồng, som renner inn i Vietnam. Den hvithodede Feaviperen finnes øst for denne elven, mens den svarthodede Feaviperen finnes på vestsiden.
På og rundt fjell opp til 1000 meter. Bambusskog, skogåpninger, risåkre. Foretrekker råtnende vegetasjon med mye løvnedfall slik at den kan ligge med hodet kamuflert i løvet. Trives best med høy fuktighet og temperaturer på 20 til 25 grader.